Pripojenie 2 notebookov na NTL broadband

Pripojenie na internet v UK. Internetové kaviarne. Internet z domu.

ModerátoriCOLON jaro, lubo, Moderatori

BUTTON_POST_REPLY
mimo
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 16
RegistrovanýCOLON Ned Sep 04, 2005 8:46 pm
BydliskoCOLON Harlow, UK
CONTACTCOLON

Pripojenie 2 notebookov na NTL broadband

Poslať od mimo » Uto Mar 13, 2007 9:33 pm

V dohladnej dobe, budeme mat v dome dva notebooky, doteraz mame len jeden a na nom broadband internet od NTL. Chcel by som vediet ci je mozne pripojit 2 notebooky na internet cez switch alebo modem bude robit problem a bude treba kupit router? existuje aj ina moznost. Poznamenavam, ze chceme byt pripojeny na net, nezavisle na sebe.

DUGi
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 14
RegistrovanýCOLON Ned Júl 09, 2006 12:28 pm
BydliskoCOLON South Wales

NTL

Poslať od DUGi » Pia Mar 16, 2007 4:37 pm

Zdravim, my mame uz nejaky ten piatok NTL a zatial spokojnost, Kupili sme si jednoduchy router za cca £30 a vsetko funguje ako ma akurat sa sem tam sekne a treba ho raz za cas restartnut :) Mno priamo na svist ho asi nedas, lebo ta skatulka od NTL je len modem a nerobi routing/NAT.

ubeno
London Expert
London Expert
PríspevkyCOLON 377
RegistrovanýCOLON Sob Nov 12, 2005 10:22 pm
BydliskoCOLON naspat v Bratislave

Poslať od ubeno » Pon Mar 19, 2007 1:30 pm

Najelegantnejsie riesenie je kupit router priamo s ADSL alebo Cable WAN rozhranim - teda taky co ma priamo modem integrovany v sebe. Router ma bezne aj Ethernet switch popripade WIFI rozhranie, takze nim mozes pripojit viacero PC.

Dalsou vyhodou je vytvorenie privatnej siete, takze verejna IP (ktoru dostavas od providera) zostane na routeri, na ktorom bude bezat NAT + firewall a tvoje pc je do znacnej miery "izolovane" od okoliteho internetu. Na routeri typicky bezi aj DHCP, ktore sa postara o automaticke pridelovanie IP adries v tvojej privatnej sieti - takze sa nemusis starat ci mas doma 1 alebo viac PC.

Ak mas WIFI, tak router nechas permanentne bezat pripojeny niekde v kute a mas o jeden kabel do kazdeho laptopu menej.

mimo
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 16
RegistrovanýCOLON Ned Sep 04, 2005 8:46 pm
BydliskoCOLON Harlow, UK
CONTACTCOLON

a konkretny typ?

Poslať od mimo » Uto Mar 20, 2007 2:25 pm

ubeno píšeCOLONNajelegantnejsie riesenie je kupit router priamo s ADSL alebo Cable WAN rozhranim - teda taky co ma priamo modem integrovany v sebe. Router ma bezne aj Ethernet switch popripade WIFI rozhranie, takze nim mozes pripojit viacero PC.

Dalsou vyhodou je vytvorenie privatnej siete, takze verejna IP (ktoru dostavas od providera) zostane na routeri, na ktorom bude bezat NAT + firewall a tvoje pc je do znacnej miery "izolovane" od okoliteho internetu. Na routeri typicky bezi aj DHCP, ktore sa postara o automaticke pridelovanie IP adries v tvojej privatnej sieti - takze sa nemusis starat ci mas doma 1 alebo viac PC.

Ak mas WIFI, tak router nechas permanentne bezat pripojeny niekde v kute a mas o jeden kabel do kazdeho laptopu menej.
A vedel by si mi poradit nejaky konkretny typ routera, napriklad, ktory pouzivas ty?

motor
Member
Member
PríspevkyCOLON 76
RegistrovanýCOLON Str Máj 19, 2004 5:28 pm
BydliskoCOLON Beal Feirste and Caerdydd soon

Poslať od motor » Uto Mar 20, 2007 5:35 pm

ubeno píšeCOLONNajelegantnejsie riesenie je kupit router priamo s ADSL alebo Cable WAN rozhranim - teda taky co ma priamo modem integrovany v sebe. Router ma bezne aj Ethernet switch popripade WIFI rozhranie, takze nim mozes pripojit viacero PC.
.
aky to ma zmysel? ADSL modem+router je naprd ak ma niekto NTL. a ludia dostanu automaticky ten Motorola cable modem s pripojenim na kabel.
Uplne staci WIFI AP aka router /access point je nabuchanejsi router - pozn/ ten sa bachne do elektriky, USB ci sietovy kabel z modemu do WIFI krabice a uz to len nastavis na WPA, heslo, podla typu wifi kariet notakov bud G ci zmiesanu siet G aj B standard.
a ak si paranoidny, tak hod aj MAC filtering. Tj ked mas pripojene vsetky notaky doma, v settings si mozes pozriet ich MAC adresy /sietove karty/ a tie zaticknut ako povoleny pristup. Tj ine wifi karty nebudu mat pristup. A nie je to bezne aby ti niekto takto urobenu siet crackol. To by chcelo specialistu.

Hlavne na share-och kde je nepohodlne tahat kable po boku ci pod kobercami ci po stenach je casto vyuzivana wifi siet. A mozes surfovat aj na hajzli
:-)

ubeno
London Expert
London Expert
PríspevkyCOLON 377
RegistrovanýCOLON Sob Nov 12, 2005 10:22 pm
BydliskoCOLON naspat v Bratislave

Poslať od ubeno » Uto Mar 20, 2007 11:33 pm

mimo píšeCOLONA vedel by si mi poradit nejaky konkretny typ routera, napriklad, ktory pouzivas ty?
skus sa pozriet tu

DUGi
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 14
RegistrovanýCOLON Ned Júl 09, 2006 12:28 pm
BydliskoCOLON South Wales

NTL

Poslať od DUGi » Str Mar 21, 2007 12:26 am

len nezabudni na to, ze to ma byt CABLE router a pripaja sa cez coaxial kabel a nie telefon !

ubeno
London Expert
London Expert
PríspevkyCOLON 377
RegistrovanýCOLON Sob Nov 12, 2005 10:22 pm
BydliskoCOLON naspat v Bratislave

Poslať od ubeno » Str Mar 21, 2007 12:56 am

motor píšeCOLON
ubeno píšeCOLONNajelegantnejsie riesenie je kupit router priamo s ADSL alebo Cable WAN rozhranim - teda taky co ma priamo modem integrovany v sebe. Router ma bezne aj Ethernet switch popripade WIFI rozhranie, takze nim mozes pripojit viacero PC.
.
aky to ma zmysel? ADSL modem+router je naprd ak ma niekto NTL. a ludia dostanu automaticky ten Motorola cable modem s pripojenim na kabel.
Uplne staci WIFI AP aka router /access point je nabuchanejsi router - pozn/ ten sa bachne do elektriky, USB ci sietovy kabel z modemu do WIFI krabice a uz to len nastavis na WPA, heslo, podla typu wifi kariet notakov bud G ci zmiesanu siet G aj B standard.
a ak si paranoidny, tak hod aj MAC filtering. Tj ked mas pripojene vsetky notaky doma, v settings si mozes pozriet ich MAC adresy /sietove karty/ a tie zaticknut ako povoleny pristup. Tj ine wifi karty nebudu mat pristup. A nie je to bezne aby ti niekto takto urobenu siet crackol. To by chcelo specialistu.

Hlavne na share-och kde je nepohodlne tahat kable po boku ci pod kobercami ci po stenach je casto vyuzivana wifi siet. A mozes surfovat aj na hajzli
:-)
Ano mas pravdu NTL je kablovy provider - bol som lenivy si to overit a preto som napisal adsl ALEBO cable. Takze v tomto pripade bude treba pouzit externy cable modem a pripojit ho do router-u.

Dalsie veci, ktore pises (MAC filtering, WAP kryptovanie, normy B/G) su pravda, ale nemaju nic spolocne s routovanim, pretoze sa jedna o prvu a druhu vrstvu TCP/IP.

Problem je ako zapojit viac PC na jeden kablovy modem. Na to treba router (+ WIFI ako bonus je uzitocne). Zdovodnenie tkvie v tom, co som uz pisal minule (privatna siet a NAT). Priemerny router prinasa aj dalsie vymozenosti (firewall, DHCP, mozno IPsec a kopec dalsich vratane tych co pises ty)

motor
Member
Member
PríspevkyCOLON 76
RegistrovanýCOLON Str Máj 19, 2004 5:28 pm
BydliskoCOLON Beal Feirste and Caerdydd soon

Poslať od motor » Str Mar 21, 2007 5:48 pm

ubeno píšeCOLON
motor píšeCOLON
ubeno píšeCOLONProblem je ako zapojit viac PC na jeden kablovy modem. Na to treba router (+ WIFI ako bonus je uzitocne).
Kamos z Dublinu co som ho spoznal v Edinburghu a on teraz zije v Bratislave kdezto ja v Belfaste, heh,
ten byval na byte ktory mal 4 ci 10 mbit net a modem bol napichnuty na nejaku P2 krabicu na ktorej frcala nejaka frugal Linux verzia z CD ci HDD a ta routovala pripojenie cez switch. Akurat mali metrove a metrove kable po obyvacke ak chceli sediet kazdy na inej fotelke.. heh.

Ak ma vazne niekto problem s routerom ci wifickou, tak si moze zobrat nejaku starsiu krabicu ci krabicku /PC/, vrazit do nej par sietoviek /staci 10mbit/ a nahodit daky Linux resp freeSCO. Ten si poradi aj s NAT, netreba switch ani router.
Ale to je skor pre nejakeho kutila. ja som si to chcel tak spravit po tom co som so znamym z netcafe o tom diskutoval, hardware mam na Slovensku, len som sa k tomu 'tinkering' s Linuxom nedostal.

Vyhoda nahodenia z CD je ze to frci v RAMke, netreba ani disk. Ci napriklad redukciu IDE to CF :-) Tiez moznost ticheho PC routeru :-D

ubeno
London Expert
London Expert
PríspevkyCOLON 377
RegistrovanýCOLON Sob Nov 12, 2005 10:22 pm
BydliskoCOLON naspat v Bratislave

Poslať od ubeno » Str Mar 21, 2007 6:12 pm

motor píšeCOLONAk ma vazne niekto problem s routerom ci wifickou, tak si moze zobrat nejaku starsiu krabicu ci krabicku /PC/, vrazit do nej par sietoviek /staci 10mbit/ a nahodit daky Linux resp freeSCO. Ten si poradi aj s NAT, netreba switch ani router.
Ale to je skor pre nejakeho kutila. ja som si to chcel tak spravit po tom co som so znamym z netcafe o tom diskutoval, hardware mam na Slovensku, len som sa k tomu 'tinkering' s Linuxom nedostal.

Vyhoda nahodenia z CD je ze to frci v RAMke, netreba ani disk. Ci napriklad redukciu IDE to CF :-) Tiez moznost ticheho PC routeru :-D
Toto sme robili aj mi svojho casu na skole, ked HW router ako zariadenie bolo drahsie ako ako stary PC. Vtedy sa to oplatilo. Pre priemernho amatera, ktory nevie co kam pichnut je to vsak nerealne.

Nevidim dovod preco to takto robit. PC spodrebuje daleko viac miesta a elektriny... Pre bezneho uzivatela je WIFI router za £50 nadmieru postacujuci.

mimo
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 16
RegistrovanýCOLON Ned Sep 04, 2005 8:46 pm
BydliskoCOLON Harlow, UK
CONTACTCOLON

este jeden dotaz

Poslať od mimo » Str Mar 21, 2007 8:39 pm

Myslim, ze sa rozhodnem pre router, mam vsak este jednu otazku. Mam instalacne cdcko od NTL, s ktorym spojazdnievam net, neviem vsak postup v pripade, ze pripojime oba notebooky na router. Treba cd nainstalovat na oboch resp. na jednom, ako na to? nemate niekto NTL pripojenie a router, ako ste postupovali?

DUGi
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 14
RegistrovanýCOLON Ned Júl 09, 2006 12:28 pm
BydliskoCOLON South Wales

NTL

Poslať od DUGi » Štv Mar 22, 2007 12:49 am

Instalacne CD NTL ti je potom uz na figu, treba iba vediet nastavit router a o nic sa uz nestaras. Ak sa do toho nerozumies a nevies si to sam nastavit zvacsa dostanes k routru aj CD a pomocou neho to snad nejako zvladnes :) Router ti automaticky prideli IP a ficis akurat ked chces nejake specialne porty otvorit tak si to musis nastavit na routri.

mimo
Guest
Guest
PríspevkyCOLON 16
RegistrovanýCOLON Ned Sep 04, 2005 8:46 pm
BydliskoCOLON Harlow, UK
CONTACTCOLON

Re: NTL

Poslať od mimo » Pia Mar 23, 2007 5:34 pm

DUGi píšeCOLONInstalacne CD NTL ti je potom uz na figu, treba iba vediet nastavit router a o nic sa uz nestaras. Ak sa do toho nerozumies a nevies si to sam nastavit zvacsa dostanes k routru aj CD a pomocou neho to snad nejako zvladnes :) Router ti automaticky prideli IP a ficis akurat ked chces nejake specialne porty otvorit tak si to musis nastavit na routri.
diky za radu, snad to nejak spojazdnim. Riesit to budem az v maji na ostro :)

BUTTON_POST_REPLY