Elektrické napätie v Londýne

Rozširujeme našu rubriku Otázky a odpovede. Položte otázku alebo pridajte odpoveď.

ModerátoriCOLON jaro, Moderatori

BUTTON_POST_REPLY
higi
Reader
Reader
PríspevkyCOLON 7
RegistrovanýCOLON Sob Júl 09, 2005 6:21 pm

Elektrické napätie v Londýne

Poslať od higi » Str Nov 23, 2005 9:59 pm

Cau, nevite nekdo jak je to s napetim v el.siti v anglii? je to stejny jako v Cechach nebo na Slovensku?....zatim mam zkusenost, ze i pres adapter tady nejaky veci nefungujou...jeden polak mi rikal, ze jeho zena si tady treba koupila fen na vlasy, ale v Polsku byl nepouzitelnej.....diky moc...

lubo
London Expert
London Expert
PríspevkyCOLON 373
RegistrovanýCOLON Str Apr 07, 2004 12:10 am
BydliskoCOLON SW1A 1AA
CONTACTCOLON

Poslať od lubo » Str Nov 23, 2005 10:46 pm

Vieme, pisali sme o tom. Na domacu ulohu mas na tejto stranke najst minimalne 3 rozne clanky/temy o elektrickej sieti v UK a potom sem nakopirovat relevenatne odkazy ako ciastocne odcinenie za to, ze si necital pravidla fora ;)

higi
Reader
Reader
PríspevkyCOLON 7
RegistrovanýCOLON Sob Júl 09, 2005 6:21 pm

O.K.

Poslať od higi » Štv Nov 24, 2005 8:06 pm

ze si to ty, Lubo, tak viewtopic.php?t=133

nebo
viewtopic.php?t=120

anebo, uplne nejlip

diky moc

higi
Reader
Reader
PríspevkyCOLON 7
RegistrovanýCOLON Sob Júl 09, 2005 6:21 pm

Poslať od higi » Štv Nov 24, 2005 8:45 pm

no, takze ted vim, ze krome zasuvek je vsechno stejny...
co se tyka adapteru, ktery v Londyne koupite vsude mozne, tak jsou levny...ale jeste levnejsi je strcit do zasuvky sirku...nevim, jestli je to bezpecny, ale vim, ze to tak delaj skoro vsichni, vcetne mne, a nikomu se nikdy nic nestalo

kazdopadne porad nevim, jak je mozny, ze muj holici strojek funguje v anglii rychleji a proc nektery pristroje koupeny tady v Cechach a na Slovensku jednoduse nefungujou...zahada, asi spatny pristroje....

lubo
London Expert
London Expert
PríspevkyCOLON 373
RegistrovanýCOLON Str Apr 07, 2004 12:10 am
BydliskoCOLON SW1A 1AA
CONTACTCOLON

Poslať od lubo » Štv Nov 24, 2005 10:30 pm

higi píšeCOLON...ze si to ty, Lubo
Vdaka, zvladol si to uplne perfektne. S tym holiacim strojcekom je to zahada pre aj mna, aj ked nie celkom dobre rozumiem tomu, ze ide rychlejsie (to sa akoze namiesto 5 minut oholis za 3?) Jedinykrat ked mne volaco nefungovalo bolo ked sa v adapteri vypalila poistka.

sidzej
Member of Moderators
Member of Moderators
PríspevkyCOLON 381
RegistrovanýCOLON Pia Feb 11, 2005 4:14 pm
BydliskoCOLON Le Plessis Pate, France
CONTACTCOLON

Poslať od sidzej » Štv Nov 24, 2005 11:59 pm

Nie som sice vobec elektrikar, ale moj laicky rozum mi hovori, ze to moze suvisiet s trochu vyssim napatim, ktore sa tu pouziva. U nas je standard skor 220V, pricom tu 240V. Snad uz na zakladnej skole nas ucili U = R*I, z coho vyplyva, ze pri vyssom napati v UK "potecie" tvojim strojcekom (s odporom R) vacsi prud. No a vacsi prud ma samozrejme vacsiu silu a tak tie cepele strojceka asi rozkmita viac :) Logicke mi to pripada aj s UK pristrojmi v SR, kde nedostavaju svojich 240, ale len 220 a tak nimi tecie mensi prud, co moze ovplyvnit ich funkcnost (taky fen ma velmi velky odpor, co znamena, ze mu aj tych 20V moze dost chybat).
Elektrikari, nesmejte sa mi, ja sa tomu fakt nerozumiem, len si to skusam vysvetlit :) Mozno sa uplne mylim ...

higi
Reader
Reader
PríspevkyCOLON 7
RegistrovanýCOLON Sob Júl 09, 2005 6:21 pm

Poslať od higi » Pia Nov 25, 2005 7:23 pm

no, taky nejsem elektrikar, ale souhlasim s Tebou...vcera mi jeden polak rikal, ze EU by mela mit sjednoceny vsechny normy, to napeti se trochu lisilo i v Polsku,takze tam prej minulej rok neco trochu upravovali...no, ted by melo bejt vsechno O.K. takze jdu nakupovat a kdyby neco, tak to sem dopisu....
stejne, v Londyne je spousta sikovnejch remeslniku z nasich krajin, nemuze sem nekterej z nich neco dopsat.....alespon k tem adapterum...at dalsi lidi, co sem prijedou, maj jasno....nevite o nekom?

adamko
Knows Something
Knows Something
PríspevkyCOLON 125
RegistrovanýCOLON Str Nov 10, 2004 9:19 pm
BydliskoCOLON Londyn (Kingston)
CONTACTCOLON

Poslať od adamko » Pia Nov 25, 2005 10:15 pm

sidzej píšeCOLONNie som sice vobec elektrikar, ale moj laicky rozum mi hovori, ze to moze suvisiet s trochu vyssim napatim, ktore sa tu pouziva. U nas je standard skor 220V, pricom tu 240V. Snad uz na zakladnej skole nas ucili U = R*I, z coho vyplyva, ze pri vyssom napati v UK "potecie" tvojim strojcekom (s odporom R) vacsi prud. No a vacsi prud ma samozrejme vacsiu silu a tak tie cepele strojceka asi rozkmita viac :) Logicke mi to pripada aj s UK pristrojmi v SR, kde nedostavaju svojich 240, ale len 220 a tak nimi tecie mensi prud, co moze ovplyvnit ich funkcnost (taky fen ma velmi velky odpor, co znamena, ze mu aj tych 20V moze dost chybat).
Elektrikari, nesmejte sa mi, ja sa tomu fakt nerozumiem, len si to skusam vysvetlit :) Mozno sa uplne mylim ...

Ja elektrikar som, a pokial viem tak na slovensku je napatie 230V resp 400V v trojfazovej sustave. Bezne je vsak ze napatie kolisa aj +- 20V tak ta teoria sa mi velmi nepozdava :)

Marlowe
Addicted Consultant
Addicted Consultant
PríspevkyCOLON 204
RegistrovanýCOLON Sob Apr 16, 2005 4:22 pm
BydliskoCOLON Westminster

Poslať od Marlowe » Sob Nov 26, 2005 10:50 pm

bomo píšeCOLON"Skôr 220V" - to akože ráno je to 150V, večer 350V, ale v priemere skôr tých 220V? :)

Na Slovensku, rovnako ako v Británii, je v elektrickej sieti 230 voltov, nie 220 ani 240 (230 je štandard v EU).
Bomo v tomto davam za pravdu Sidzejovi, napatie naozaj kolise, malokedy je v sieti prave tych 230 V. Jasne ze to nie su velke vykyvy, ale v pohode mozes v sieti namerat 220 alebo 240 V.

geekoon
Regular Reader
Regular Reader
PríspevkyCOLON 30
RegistrovanýCOLON Pon Jan 02, 2006 1:17 pm
BydliskoCOLON 47 Wellington Street, Kettering

Poslať od geekoon » Uto Jan 31, 2006 3:19 pm

Mam za sebou prvy rocnik elektriny na strednej skole, dufam, ze vam to pomoze. Kazdy el. spotrebic schvaleny EU musi byt schopny a je testovany na napatie v rozmedzi 200 - 250 V a musi byt schpny pracovat uplne normalne (nie ako tvoj rychlejsi strojcek na holenie:-).
Pokial ide o zastrcku, tak anglicka ma tu hornu dieru iba ako poistku - aby nahodou nevypadla zasuvka (plug) - a pripaja sa tam iba uzemnovaci kabel, cez ktory neprechadza elektrina, takze si mozes pomoct aj nozikom:-) btw ak budes niekedy potrebovat pripojit zasuvku ku kablu - kupis nieco bez zasuvky, tak to nie je ziaden problem ani pre neelektrikara. Kupis si single plug - v DIY alebo v inom hobby obchode - otvoris ho srubovakom a na kazdej je navod, ako zapojit ktory kabel. Velmi jednoduche, naozaj je ta siet jednoduchsia ako nasa, ale ma to dve nevyhody. Tvar plugov - rozmery a to, ze je vacsia pravdepodobnost, ze ked ta nieco kopne, tak ta to zabije - nestrasim nikoho, ale ruky do zastrcky radsej nedavajte - lebo napatie 240V moze pretlacit cez telo viac prudu ako slovenskoceskych 230V

Marlowe
Addicted Consultant
Addicted Consultant
PríspevkyCOLON 204
RegistrovanýCOLON Sob Apr 16, 2005 4:22 pm
BydliskoCOLON Westminster

Poslať od Marlowe » Uto Jan 31, 2006 10:42 pm

geekoon píšeCOLONMam za sebou prvy rocnik elektriny na strednej skole
Blahozelame, well done! Keep up the good work :-)
geekoon píšeCOLONale ruky do zastrcky radsej nedavajte
Vdaka za vybornu radu, na to by sme sami neprisli ;-)

BUTTON_POST_REPLY